Nieuws 2009

Opnieuw verwaarlozing bij hondenfokkerij

Opnieuw verwaarlozing bij hondenfokkerij

Opnieuw verwaarlozing bij hondenfokkerij

 

 

Hoogstraten – Erbarmelijke toestanden ineen hondenfokkerij in Meer(Hoogstraten) zorgden ervoordat asiel Canina achttienzeer verwaarloosde hondenonderdak moest geven.

Een inval door de politie en het ministerie van Volksgezondheid in fokkerij Meerlenhof in Meer bracht schrijnende taferelen aan het licht. Veertig honden werden geplaatst in het asiel van Sint -Truiden en Canina in Essen. De fokkerij in Meer moet dicht.

“Het was al de tweede keer dat ze deze fokker betrapten,” vertelt Sil, een van de vaste vrijwilligers van dierenasiel Canina. “Maar volgens mij zagen ze de inval aankomen, want tot voor kort zaten hier zeker nog vijfhonderd honden. De besten zijn waarschijnlijk snel doorverkocht. De achterblijvers zaten in een pikdonkere schuur. Toen we de deur daar opentrokken, kregen we tranen in de ogen van de ammoniak. Zelfs de pootjes van de hondjes waren verbrand omdat ze in hun eigen urine moesten lopen.”

Dubbel gevoel

“Op dat moment overvalt je een dubbel gevoel. Je bent kwaad op de situatie, maar ook weer blij dat je sommigen nog een kans kunt geven. Het is alsof de dieren dat voelen. Er waren zelfs hondjes die begonnen te kwispelen toen we ze aan het wegvoeren waren.”

“Mensen zien niet wat er echt gebeurd op fokkerijen. Langs de buitenkant zien ze een mooie gevel en lopen er enkele leuke puppys rond, maar achter op het erf is het verschrikkelijk.”

Acht jaar in schuur

“Zo zat er een hond die in geen acht jaar buiten was geweest. We hebben al een mopshond laten opereren, die had twee liesbreuken zo groot als sinaasappelen. Ik ben heel de middag bezig geweest met het scheren van bouviers. Hun vacht was een grote klit. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar tegen het eind van het weekend zijn alle honden gewassen en verzorgd. Voor sommige honden zijn er nog extra kosten en daarvoor hopen we op de goodwill van de mensen.”

(KRIS PEETERS)